2000年03月号: Vol. 10, No.2

目次

 非加熱技術による食品微生物制御とバイオバイオプレザーベション松田敏生・・・71
総説
 遺伝子資源として,乳酸菌とその寄生因子の特殊性と有用性を展望する土居克実, 緒方靖哉・・・72
 Traditional Fermented Foods in IndonesiaWayan Redi ARYANTA・・・90
研究報告
 Improved Purification and Structural Determination of Enterocin B from Enterococcus faecium WHE81          Saġd ENNAHAR,
Takeshi ZENDO,
Kenji SONOMOTO,
Ayaaki ISHIZAKI
・・・103
 Human Isolated Lactobacillus gasseri Colonizes the Intestinal Tract of Rats and Controls the Fecal Flora and Fecal Enzymes
  Othumpangat SREEKUMAR,
Yutaka SUZUKI,
Akiyoshi HOSONO
・・・110
乳酸菌を巡って
 ワーゲニンゲン大学留学体験記中山二郎・・・117
1999年度 日本乳酸菌学会秋季セミナー・・・120
日本乳酸菌学会特別セミナー報告
 Host-dependent occurrence of micro-organisms in the gastrointestinal tract of humans and other animalsDr. Antoon D. L. Akkermans・・・151
 Lactobacillus : a Model Microbe in the Study of Intestinal Microbial EcologyDr. Gerald William Tannock・・・152
乳酸菌あれこれ
 サイレージは乳酸菌の集積培養大桃定洋・・・153
 蓼食う虫も好き好きなれど綿貫雅章・・・153
Q&A
・・・154
情報(関連学会紹介・書評)・・・157
本会記事
 会務報告・・・157
 会員の消息・・・160
 日本乳酸菌学会会則・・・161
 日本乳酸菌学会誌投稿規定・・・162
入会・変更・退会 届・・・163
編集後記・・・164