非加熱技術による食品微生物制御とバイオバイオプレザーベション | 松田敏生 | ・・・71 |
総説 | ||
遺伝子資源として,乳酸菌とその寄生因子の特殊性と有用性を展望する | 土居克実, 緒方靖哉 | ・・・72 |
Traditional Fermented Foods in Indonesia | Wayan Redi ARYANTA | ・・・90 |
研究報告 | ||
Improved Purification and Structural Determination of Enterocin B from Enterococcus faecium WHE81 | Saġd ENNAHAR, Takeshi ZENDO, Kenji SONOMOTO, Ayaaki ISHIZAKI | ・・・103 |
Human Isolated Lactobacillus gasseri Colonizes the Intestinal Tract of Rats and Controls the Fecal Flora and Fecal Enzymes | Othumpangat SREEKUMAR, Yutaka SUZUKI, Akiyoshi HOSONO | ・・・110 |
乳酸菌を巡って | ||
ワーゲニンゲン大学留学体験記 | 中山二郎 | ・・・117 |
1999年度 日本乳酸菌学会秋季セミナー | ・・・120 | |
日本乳酸菌学会特別セミナー報告 | ||
Host-dependent occurrence of micro-organisms in the gastrointestinal tract of humans and other animals | Dr. Antoon D. L. Akkermans | ・・・151 |
Lactobacillus : a Model Microbe in the Study of Intestinal Microbial Ecology | Dr. Gerald William Tannock | ・・・152 |
乳酸菌あれこれ | ||
サイレージは乳酸菌の集積培養 | 大桃定洋 | ・・・153 |
蓼食う虫も好き好きなれど | 綿貫雅章 | ・・・153 |
Q&A | ・・・154 | |
情報(関連学会紹介・書評) | ・・・157 | |
本会記事 | ||
会務報告 | ・・・157 | |
会員の消息 | ・・・160 | |
日本乳酸菌学会会則 | ・・・161 | |
日本乳酸菌学会誌投稿規定 | ・・・162 | |
入会・変更・退会 届 | ・・・163 | |
編集後記 | ・・・164 |